facebook

Coś takiego marzyło mi się od dawna – koncentrat w słoiczku, który będę sobie trzymać w lodówce, zamiast tych „cudownych” kostek rosołowych! Czekałam, czekałam i znalazłam.

 

koncentrat_buliony_gotowe1

50 g parmezanu  /  200 g selera korzeniowego  /  400 g marchewki  /  170 g cebuli (opalonej)  200 g pietruszki  /  100 g pora (biała część)  /  1 ząbek czosnku  /  10 g listków lubczyku  /  140 g soli  /  1 łyżeczka oliwy

Wystarczy tylko zetrzeć jarzyny np. blenderem, dodać sól, oliwę, zamieszać i gotować je 10 min. Po tym czasie dokładnie zblendować.

Wykonanie w Thermomixie:

Wrzucić jarzyny do naczynia miksującego i miksować przez pół minuty obr. 7.

Dodać sól, oliwę, zamieszać kopystką, zamiast miarki postawić koszyczek i gotować 10 min temp. Varoma, obr. 4.

Przemieszać kopystką i nastawić czas 20 min, temp. Varoma, obr. 2.

Na sam koniec zmiksować 1 min, obr. 5.

Gorące przełożyć do słoiczków, obrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Trzymać w lodówce.

koncentrat_buliony_gotowe2

 

Źródło: Domi w kuchni
Categories: Domowy wyrób, Zupy

9 Responses so far.

  1. Domi z kuchni pisze:

    Bardzo się cieszę, że przepis Ci podpasował :) ja co rusz, kiedy tylko mi się skończy zrobiony zapas, robię kolejny, bo zawsze warto mieć słoiczek w domu, a jaki to świetny pomysł na prezent dla kogoś, kto ceni sobie smak i zdrowe jedzonko :)

    Dzięki i pozdrawiam,
    Domi :)

  2. katasia pisze:

    Kasia masz Thermomix? mówisz że to dobre?

  3. Kasia pisze:

    Super pomysł, muszę skorzystać. Teraz trzymam zawekowane słoiki z bulionem w lodówce :)

  4. I ja będe musiała zrobić :)

  5. Domi pisze:

    Dziwne, zniknęło Ci źródło przepisu? :(

  6. krystyna pisze:

    Czy składniki gotować ,czy surowe?

Leave a Reply



osiem − 4 =