facebook

Pulpet z kurczaka z serem ricotta to danie, które sobie zażyczył mąż przeglądając moją nową książkę Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska. Co prawda, mi też się to danie spodobało… Składniki podaję w takiej ilości jak w książce, ja jednak zrobiłam z większej połowy, tj. 30 dag fileta i 30 dag ricotty, i wyszło nam na dwa dni obiadu dla 2 osób, czyli ok. 4 porcje. Zamiast ricotty można też użyć jakiegoś serka naturalnego.

pulpet_z_kurczaka_z_ricotta_gotowe1

50 dag fileta z kurczaka  /  50 dag ricotty  10-12 plastrów szynki parmeńskiej (dałam boczek)  /  50 g parmezanu  /  2 żółtka  /  2 łyżki oliwy  /  50 ml białego wytrawnego wina (pominęłam)  /  gałka muszkatołowa  /  listki szałwii  sól i pieprz

 

1. Mieso z kurczaka zmielić i połączyć z ricottą, startm paremzanem, zółtkami i przyprawami.

2. Ułożyć plastry szynki na papierze tak żeby zachodziły za siebie. Na tak ułożonych plastrach położyć uformowany podłużnie pulpet z kurczaka.

pulpet_z_kurczaka_z_ricotta_gotowe3

3. „Pieczeń” całkowicie owinąć plastrami szynki.

pulpet_z_kurczaka_z_ricotta_gotowe44. Powstały pulpet podsmażyć na małym ogniu na złoty kolor na oliwie z dodatkiem kilku listków szałwii.

pulpet_z_kurczaka_z_ricotta_gotowe25. Usmażony pulpet przełożyć do brytfanki i piec ok. 30 min w piekanriku nagrzanym do 180 st. C. Po 10 min skropić mięso winem. Podawać z warzywami.

Leave a Reply



siedem − 3 =