facebook

Uwielbiam ciasta drożdżowe! Same z masełkiem, albo nadziewane np. serem…Mmmm, niebo w gębie :) Dodam, że wszystkie składniki na ciasta drożdżowe muszą mieć temp. pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

 

 

Składniki na keksówkę:

0,5 kg mąki  50 g drożdży  /  2 jajka  /  1/2 szkl. mleka  /  1/2 szkl. cukru  /  1/2  masła   /  ew. aromat pomarańczowy   Kruszonka:  35 g masła  /  1/4 szkl. cukru  /  3-4 łyżki mąki

Rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać jajka, cukry, zapach i rozpuszczoną ale przestudzoną margarynę.  Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć do natłuszczonej podłużnej formy. Odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie zrobić kruszonkę: rozpuszczoną margarynę wymieszać z mąką i cukrem, tak aby powstały grudki.

Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i piec w temp. 180 st. przez ok. 50 min.

Smacznego!

 

Categories: Ciasta

Leave a Reply



5 − cztery =