facebook

Wersji wykonania ptasiego mleczka jest dużo, bo i z samych białek, z całych jaj, nawet z mleka i margaryny. Ja zrobiłam swoje ptasie mleczko z mleka skondensowanego. Następne podejście będzie chyba z białek…. Ciasto to polecam na upalne dni, gdy marzymy o tym żeby się schłodzić a nie stać przy piekarniku. I warto skorzystać z sezonu owocowego i dodać je do „ciasta”.

ptasie_mleczko_gotowe1

ok. 10 dag okrągłych biszkoptów  /  3 różne galaretki owocowe  /  1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego  /  5 dag cukru pudru  cukier waniliowy  /  owoce typu truskawki, maliny, jagody

Galaretki wsypać do trzech głębokich misek i każdą rozpuścić oddzielnie w niepełnej szklance gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrami , aż podwoi swoją objętość. Do każdej z galaretek dodać po 1/3 zmiksowanego mleka i dokładnie wymieszać.  Dno tortownicy lub zwykłej blaszki wyłożyć folią spożywczą, a na to ułożyć biszkopty. Następnie wylewać na zmianę masę galaretkową, a na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

ptasie_mleczko_gotowe2

4 Responses so far.

  1. Marta pisze:

    Fajowa pianka, letnia, delikatna truskawkowa :)

  2. gin pisze:

    Wygląda wspaniale :)

  3. Małgorzata pisze:

    Lubimy, i często pieczemy w te upalne dni, bo to lekki i smaczny placuszek :)

Leave a Reply



− dwa = 3