facebook

Od niedawna jestem w posiadaniu ksiażki Ani Starmach „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów” Wyd. Znak.  Autorka jest jurorką programu w TVN „Masterchef” i m.in. tam możemy ją zobaczyć i poznać. Prowadzi też autorski program na antenie TVN Style „Pyszne 25″.  Jest absolwentką prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu. „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów” to kontynuacja pierwszej jej książki „Pyszne 25„, której niestety nie mam, a widziałam, że jest już w promocji za 17,45!

IMG_1590

Jak sam tytuł mówi – każda z potraw musi się zmieścić w kwocie 25 zł i czas przygotowania nie może być też dłuższy niż 25 min. Szybko, tanio i smacznie! Czyli nie lada wyzwanie. Pani Ania chce udowodnić, że pysze i zdrowe jedzenie jest możliwe nie tylko z pełym portfelem i całym wolnym dniem na gotowanie. Nie znajdziecie tu homarów, kawioru i ślimaków. Produkty do zrobienia potraw są łatwo dostępne (co ważne!) i niedrogie.

IMG_1598

Książka ma fajny w miarę mały format, który spokojnie możemy zmieścić do torebki. Zawiera piękne kolorowe fotografie i bardzo przejrzyste przepisy.

Podzielona jest na następujące rozdziały:

* Na słono (m.in. Pasta jajeczna z tuńczykiem, Minifrittaty z brokułami, Papryka faszerowana kuskusem i oliwkami, Zupa ze szpinakiem i paluszkami serowymi, Burgery z dorsza, Minipizze z tortilli),

* Na słodko (m.in. Omlet na słodko, Gofry z bitą śmietaną, Owsiane ciastka śniadaniowe, Ciasteczka maślane, Powidła czekoladowe, Knedle ze śliwkami),

*Niezbędnik (m.in. Jak obrać pomidory ze skórki, Marynowanie oliwek, Suszenie pomidorów i grzybów, Pasteryzowanie przetworów).

IMG_1600

Ja na razie zrobiłam z tej książki Tartę z cukinią, bakłażanem i kozim serem. Mąż oczywiście jak się dowiedział, że na obiad „zielenina” to się nadąsał, ale reszki to ON zjadł :) Przepis na nią opublikuję już niebawem.

IMG_1602

Pysznie, prosto i tanio – tak można krótko opisać książkę. Myślę, że byłaby ona fajnym prezentem i dla zabieganych, i dla lubiących gotować i dla tych nielubiących, bo być może książka ich zainspiruje.

Okładka: miękka
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 176
Fotografie: tak,  do każdego przepisu

Serdecznie dziękuję Wydawnictwu Znak za możliwość zrecenzowania książki.

Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



+ cztery = 5