facebook

Gdy gotowałam ten kompot był u nas znajomy męża. I gdy się dowiedział, że gotuję kompot zdziwił się bardzo „to Wy gotujecie jeszcze kompoty?? No, takiego rabarbarowego to bym się napił.”  Tak, gotujemy jeszcze czasem kompoty lub pijemy po prostu przefiltrowaną wodę. Nie wlewamy w siebie kolorowych bąbelków o składzie bliżej nieznanym. A wracając do rabarbaru, należy zwrócić uwagę, że zawiera on kwas szczawiowy, który należy do substancji antyodżywczych! Źle wpływa na przyswajanie wapnia i magnezu, dlatego kobiety w ciąży szczególnie powinny uważać i raczej go unikać, gdzyż i tak są narażone na ich niedobór. Kwas szczawiowy szkodzi także osobom chorym na reumatyzm, wątrobę i dolegliwości przewodu pokarmowego. Może doprowadzić m.in. do zapalenia i  bólu stawów, a spożywany w nadmiarze przez dzieci – nawet do zahamowania wzrostu. Znajdziemy go także w szczawiu.

kompot z rabarbaru_gotowe

300 g rabarbaru  /  1,5 l wody  1/4 szklanki cukru (ja nie używam)

 
Rabarbar myjemy, kroimy, dodajemy cukier. Gotujemy w 1,5 l wody przez 5 min. Możemy dodać świeża miętę lub plasterek cytryny.  Podajemy schłodzony lub z kostką lodu.

Categories: Ciepłe, zimne

One Response so far.

Leave a Reply



+ osiem = 17