facebook

Ten klasyczny brytyjskie deser z truskawkami powstał ponoć w wyniku niefortunnego wypadku: jedna wersja mówi o kucharzu, który upuścił Pawłową i żeby nie marnować pysznych składników, zebrał wszystko do pucharków, druga o labladorze, który podczas pikniku usiadł na koszu, w którym była Pawłowa…Mój Eton Mess powstał planowo,  nie w wyniku jakiegoś wypadku :) Składniki podaję na 4 takie porcje.

eton_mess_gotowe

30 dag truskawek  /  łyżka cukru pudru  /  1 mały kubeczek śmietany 30 % lub 36%  /  kilka bez (u mnie ok 5 dag)

Oczyszczone truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki, zasypujemy cukrem, żeby puściły sok. Zimną kremówkę ubijamy, ale nie na sztywno. Większe bezy z grubsza kruszymy, mieszamy ze śmietaną i 1/2 truskawek, nakładamy do schłodzonych pucharków. Na wierzch kladziemy resztę truskawek, dekorujemy resztą bezów.

Categories: Desery na zimno, Inne

4 Responses so far.

  1. Aga pisze:

    serwujemy dziś to samo :) bardzo wdzięczny to deser!

  2. Małgorzata pisze:

    Pysznie to wygląda, i pewnie jeszcze lepiej smakuje :) Szkoda tylko, że truskawki zjadły mi dziki… :(

Leave a Reply



5 − = trzy