facebook

Ten klasyczny brytyjskie deser z truskawkami powstał ponoć w wyniku niefortunnego wypadku: jedna wersja mówi o kucharzu, który upuścił Pawłową i żeby nie marnować pysznych składników, zebrał wszystko do pucharków, druga o labladorze, który podczas pikniku usiadł na koszu, w którym była Pawłowa…Mój Eton Mess powstał planowo,  nie w wyniku jakiegoś wypadku 🙂 Składniki podaję na 4 takie porcje.

eton_mess_gotowe

30 dag truskawek  /  łyżka cukru pudru  /  1 mały kubeczek śmietany 30 % lub 36%  /  kilka bez (u mnie ok 5 dag)

Oczyszczone truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki, zasypujemy cukrem, żeby puściły sok. Zimną kremówkę ubijamy, ale nie na sztywno. Większe bezy z grubsza kruszymy, mieszamy ze śmietaną i 1/2 truskawek, nakładamy do schłodzonych pucharków. Na wierzch kladziemy resztę truskawek, dekorujemy resztą bezów.

Categories: Desery na zimno, Inne

4 komentarze so far.

  1. magdalena napisał(a):

    Super blog:)

    Zapraszam do mnie
    kokieteriasmaku@gmail.com

  2. Aga napisał(a):

    serwujemy dziś to samo 🙂 bardzo wdzięczny to deser!

  3. Małgorzata napisał(a):

    Pysznie to wygląda, i pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂 Szkoda tylko, że truskawki zjadły mi dziki… 🙁

Leave a Reply


Udowodnij, że jesteś człowiek i oblicz poniższe działanie *