facebook

Danie to jest smacznym połączeniem francuskiej potrawki i rosyjskiego stroganowa. Jeśli zaczniemy od nastawienia ryżu i zabierzemy się za sos, kiedy ryż zmięknie, wszystko będzie gotowe.

 

150 g ryżu długoziarnistego  1 duży por  /  1 – 2 filety z kurczaka  /  duża garść pieczarek  /  kawałek masła  /  kieliszek białego wina  /  pęczek natki pietruszki  /  285 ml chudej śmietany  /  1 cytryna  /  oliwa  /  sól, pieprz

Zagotować wodę na ryż ze szczyptą soli. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu.

Odciąć obie końcówki pora, przeciąć wzdłuż na cztery części, następnie pokroić drobno w poprzek, po czym starannie umyć.  Grzyby pokroić w plasterki. Mięso pokroić w kawałki wielkości małego palca.

Nastawić dużą patelnię, wlać sporo oliwy i wrzucić kawałek masła. Następnie na patelnię wrzucić pora, wlać wino i małą szklankę wody oraz wsypać sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusić wszystko 5 min. W tym czasie drobno posiekać natkę. Dodać na patelnię pokrojone mięso, część posiekanej natki, śmietanę i grzyby. Całość wymieszać, doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 min. Ryż odcedzić. Przed podaniem wycisnąć sok z cytryny do sosu.

Na talerze nałożyć ryż i polać go stroganowem. Posypać resztą natki.

2 porcje

czas: 20 min

4 Responses so far.

  1. whiness pisze:

    Pieczarki, por i kurczak – uwielbiam to połączenie :) Zapisuję przepis!

  2. codojedzenia pisze:

    Tez lubie takie polaczenie

  3. Bogusia pisze:

    Przepyszne danie, po prostu :)

Leave a Reply



trzy × 9 =