facebook

W końcu pojawił się przepis na chyba najpopularniejsze danie kuchni polskiej :) Czy u Was dalej króluje na niedzielnym stole wraz z rosołkiem?

kotlet_schabowy_gotowe1

4 plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm  / 1 duże jajko  bułka tarta do panierki  sól i pieprz  tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

Mięso oczyścić, umyć, osuszuć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem z dwóch stron. Na talerzu roztrzepać jajko, doprawić też solą i pieprzem. Plastry schabu maczać z dwóch stron w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu z obu stron, aż panierka się zrumieni. Podawać z ziemniakami z wody oraz najlepiej zasmażaną kapustą.

kotlet_schabowy_gotowe2

Categories: Dania z wieprzowiną

2 Responses so far.

  1. Tradycyjne dania zawsze się sprawdzają

  2. Robert pisze:

    Tradycyjna wersja schabowego może być nudna. Proponuję udoskonalić przepis, szczególnie jeśli myślimy o rodzinnym niedzielnym obiedzie połaczonym z rosołem – schabowy z serem.

Leave a Reply



9 × trzy =