facebook

Tym razem przedstawiam schab pieczony często przez moją mamę.  Ma super inny smak, jest przepyszny :) Polecam na niedzielny czy inny świąteczny obiad. Nie pożałujecie!

 

aromatyczny_schab_gotowe1

1 kg schabu bez kości  /  cytryna  szczypta cynamonu  /   2 przeciśnięte ząbki czosnku  łyżka miodu  łyżka przyprawy uniwersalnej  1 łyżka sosu sojowego jasnego (ew. magi)

Wszystkie składniki prócz cytryny i schabu utrzeć z 3 łyżkami wody. Powstałą marynatą posmarować mięso w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cytryny i wstawić do lodówki na 12 godz. Po tym czasie dodać do marynaty 2 łyżki oliwy i przykryć pokrywką lub folią. Piec 2 godz. w temp. 200 st. C. Na ostatnie 15 min można dodać do wytworzonego sosu łyżkę mąki żeby był gęstszy (ja nie dodaję) i dusić już bez przykrycia.

Smacznego!

aromatyczny_schab_gotowe2

aromatyczny_schab_gotowe3

2 Responses so far.

  1. grazia pisze:

    Pyszny… Polecam a zdjęcie cudne ;)

  2. Kate pisze:

    Superowo! Pieknie wyglada!

Leave a Reply



5 + dwa =