facebook

Fajne kruche pierożki nadziane serem feta i upieczone. Idealne na przekąskę.

rozki_serowe_gotowe1

ciasto: 25 dag mąki  /  125 ml greckiego jogurtu  sól   farsz: 25 dag fety  /  4 łyżki sera kefalotiri lub parmezanu  2 jajka  /  łyżka posiekanego koperku  łyżka posiekanej mięty    dodatkowo: 1 jajko

Fetę i parmezan (u mnie), 2 jajka i zioła mieszamy w misce na gładką masę, solimy.  Z mąki, jogurtu i soli zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na placek grubości 3 mm, kroimy na kwadraty o boku 7 cm. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zaginamy w trójkąt (nie trzeba dokładnie sklejać jak tradycyjne pierogi, farsz nie wyleciał mi podczas pieczenia). Rożki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w temp. 190 st. C ok. 25 min, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy gorące lub w temp. pokojowej.

Categories: Kuchnia grecka, Przekąski

Leave a Reply



+ siedem = 15