facebook

Gdy tylko pojawia się w sklepie młoda kapusta oczywiście ja marzę o takiej gotowanej z koperkiem i odrobiną śmietany. Po prostu pychota! Od momentu doprawienia mieszam i podjadam, a potem jeszcze w ciągu dnia z garnka :)

 

mloda_kapusta_gotowe1

1  główka młodej kapusty  /  2 duże cebule  /  1 łyżka masła   /  1 duży liść laurowy  /  3 ziarna ziela angielskiego  /  1/2 – 1 łyżeczki soli  /  ½ łyżeczki mielonego pieprzu /  pęczek koperku  /  200 -300 ml bulionu albo wody  /  2 łyżki śmietany

Kapustę dobrze opłukać, przekroić na ćwiartki i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i delikatnie ją podsmażyć (do lekkiego zrumienienia). Na cebulę wrzucić pokrojoną kapustę, dodać wszystkie przyprawy i wlać gorący bulion. Gotować pod przykryciem około 20 -25 minut, aż kapusta będzie miękka a płyn prawie odparuje (pod koniec gotowania można ściągnąć przykrywkę i pilnować, aby kapusta się nie przypaliła) . Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Koperek pokroić drobno (bez łodyżek), dodać do kapusty i wymieszać. Dołożyć śmietanę, podusić jeszcze 2 – 3 minuty i gotowe.

Categories: Jarskie, Sałatki

2 Responses so far.

Leave a Reply



5 × trzy =