facebook

W sklepach pojawiły się już pęczki młodej marchewki. Kupiłam, z pomysłem zrobienia zupy marchewkowej. Zupa wyszła delikatna, kremowa, tak mi się skojarzyła że byłaby idealna jako jeden z pierwszych posiłków dla dziecka. Podałam ją z kawałeczkami fety i posypałam pestkami słonecznika.

zupa_marchewkowa_gotowe1

1 pęczek młodej marchewki  1 czerwona cebula  /  1 duży ziemniak  /  1 łodyga selera naciowego  /  4 szklanki bulionu warzywnego lub wody  2 łyżki masła  sól i pieprz  /  ser feta do podania  /  słonecznik  ew. 1/3 szkl. mleka lub śmietanki

Roztopić masło w garnku, dodać posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu mieszając co jakiś czas, przez 5 min, aż zmięknie. Dodać drobno obranego i pokrojonego ziemniaka, marchewki i selera, smażyć mieszając przez 5 min. Wlać bulion lub wodę, zagotować, przykryć i gotować ok. 10-15 min, aż warzywa zmiękną. Zdjąć zupę z ognia, lekko przestudzić. Zmiksować na krem. Można dodać mleka lub śmietanki.
Podawać udekorowaną kostakmi fety i posypaną pestkami słonecznika lub dyni.

 

zupa_marchewkowa_gotowe2

Categories: Zupy

One Response so far.

  1. Smakowałby mi taki kremik

Leave a Reply



7 + dwa =