facebook

Zapraszam na kolejną pozycję kulinarną, którą warto mieć w swojej biblioteczce, bo ułatwi nam pracę w kuchni.

IMG_1625

Niedawno trafił w moje ręce poradnik – „Nóż w kuchni. Sekrety szefa kuchni” czyli jak kroić i obierać, żeby smacznie zjeść. Jest to poradnik o nożach i innych fajnych sprzętach firmy Fiskars oraz o ich prawidłowym użytkowaniu w kuchni. Wdrąży nas, krok po kroku, w techniki krojenia, zapozna nas bliżej z nożami i wiele nam o nich opowie.

IMG_1626

Książka podzielona jest na następujące rozdziały:

WSTĘP
*Historia noża
*Budowa noża
*Wybór noża
*Noże codziennego użytku
*Jak dbać o noże
*Ostrzenie noży
*Jak trzymać nóż szefa kuchni
*ABC bezpieczengo używania noży
KROIMY WARZYWA
*Noże do warzyw
*Cebula
*Dymka i por
* itd.
KROIMY OWOCE, GRZYBY I ZIOŁA
*Noże do owoców, grzybów i ziół
*Ananas
*Awokado
*itd.
KROIMY DRÓB I MIĘSO
*Noże do drobiu i mięsa
*Kurczak
*Wołowina i cielęcina
*Wieprzowina
KROIMY RYBY
*Noże do ryb
*Sprawianie ryb
*Łosoś
GOTUJ Z NAMI (przepisy)

IMG_1632

IMG_1639

IMG_1642

Zabierając się za cokolwiek w kuchni warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych rodzajów noży. Owszem, na upartego da radę pokroić wszystko jednym, ale po co się tak męczyć skoro Fiskars wyprodukował kilkanaście typów noży i obieraczek odpowiednich dla konkretnych rodzajów produktów? :)

Przeglądając książkę zdziwiłam się ile jest rodzajów noży! Każdy może być używany do czegoś innego: do zwykłego obierania, do siekania, do krojenia w kostkę, do pomidorów, do chleba, krojenia na plasterki i szatkowania, do skrobania i krojenia drobnych warzyw i owoców, do filetowania. Ponadto znajdziemy także nożyce do drobiu i zwykłe kuchenne oraz różne skrobaczki i obieraczki.

Pomiędzy poszczególnymi technikami krojenia przedstawione są  proste przepisy z ładnymi fotografiami.

IMG_1648

Każdy, kto lubi gotować – na co dzień w domu czy zawodowo – powinien poznać tajniki posługiwania się nożem. Nie zawsze bowiem, kierując się jedynie intuicją, efektywnie używamy tego podstawowego w kuchni narzędzia. Dzięki temu poradnikowi wybierzemy odpowiedni nóż i dowiemy się jak o niego dbać, by jak najdłużej nam służył.

Dane techniczne:
Autor: Marta Dobrowolska-Kierył
Okładka: twarda
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 128
Fotografie: tak

Za możliwość zrecenzowania książki serdecznie dziękuję Wydawnictwu RM.

Na stronie wydawnictwa znajduje się krótki filmik prezentujący tą książkę – wasrto sobie obejrzeć przed ewentualnym zakupem.

Categories: Recenzje książek

One Response so far.

  1. Ola Wilczek pisze:

    Przyjrzę się bliżej książce :)

Leave a Reply



5 + jeden =