facebook

Gołąbki te zobaczyłam pierwszy raz w Kuchennych rewolucjach Magdy Gessler. Były one akurat w pobliskim Jaśle. A jako że to też moja potrawa regionalna, pasowało je zrobić i poznać :) Całkiem fajne wyszły, inne od popularnych, bezmięsne. Jako, że lubię kapustkę – mi smakowały.

 

golabki_z_ziemniakami_gotowe1

główka kapusty / 1,20 kg ziemniaków / 2 spore cebule / 1 jajo  sos: pół szklanki śmietany / pół szklanki soku z kiszonej kapusty / pół szklanki bulionu  / majeranek, sól, pieprz

Z kapusty wykoić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać.  Ja czasem robię drugim sposobem – najpier odrywam liści od kapusty, ścinam zgrubiałą część  i sparzam po 2-3 sztuki parę minut we wrzątku. I tak po kolei. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i mocno odcisnąć na sicie lub gazie. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na smalcu. Starte ziemniaki połączyć w misce z cebulą oraz jajkiem. Wyrobić masę doprawiając ją majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaczany farsz na gołąbki układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 45 minut, na kwadrans przed końcem gotowania wlać sok z kapusty.

Categories: Jarskie, Podkarpacie

Leave a Reply



3 × trzy =