facebook

Te kotleciki robiłam już dwa razy, i dopiero za drugim razem udało się zrobić zdjęcie :) Same kotlety są dobre, ale w formie burgerów są rewelacyjne! Nawet mąż (mięsożerca, przeciągany przeze mnie na roślinożercę) zachwala i podpytuje kiedy znowu je zrobię :)

wegetarianskie_byrgery_gotowe1

1 kalafior  /  2 szkalnki ugotowanego ryżu  /  1/2 szkl kaszki kukurydzianej  /  2 łyżki mąki ziemniaczanej  /  koperek  sól i pieprz

Kalafiora ugotować go miękkości, rozdrobnić widelcem (nawet z łodyżkami). Wymieszać z ryżem, dodać posiekany koperek. mąkę oraz tyle kaszy, by dało się formować kotleciki. Zamiast kaszy można dać bułkę tartą. Formować owalne kotleciki, obtaczać lub nie w kaszy (lub bułce tartej), smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać do obiadu lub w bułce w formie burgerów.

Do burgerów użyłam: bułek, pomidora, ogórka, cebuli i majonezu.

Źródło: Olga Smile

3 Responses so far.

  1. Fajny pomysł, podobają mi się takie burgery bezmięsne

  2. Iza pisze:

    Czy zamiast kalafiora będzie pasować brokuł? I czy kotlety nadają się do zamrożenia? :)

Leave a Reply



− trzy = 6