facebook

Nie wiem czy już zauważyliście, ale jestem wielbicielką ciast :) Ale nie wszystkich – nie cierpię tortów z masami, ani w ogóle mas na margarynie, karpatkowych (no, jeden kawałeczek zjem :) ). A Wy co macie dzisiaj do kawy?

 

25 dag mąki  15 dag masła  /  15 dag cukru  1 op. cukru waniliowego  /  4 jajka  4 dojrzałe banany  /  20 ml rumu  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  szczypta soli  10 dag grubo posiekanej gorzkiej czekolady  4 dag orzechów laskowych lub włoskich  do przybrania:  10 dag gorzkiej czekolady  /  2 dag masła  /  bita śmietana (30%, nie w sprayu- ma za dużo chemi!)

Nasmarować masłem i posypać bułką tartą formę w kształcie wieńca. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z rumem, Dodać do żółtek z cukrem wraz z czekoladą, posiekanymi orzechami i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką.

Białko lekko posolić, ubić na sztywną pianę, wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, lekko wystudzić i wyjąć z formy.

Czekoladę pokroić na kawałki, roztopić nad parą, wymieszać z masłem i posmarować ciasto. Udekorować bitą śmietaną.

Czas wykonania: 1,5 godz.

Categories: Ciasta, Desery

8 Responses so far.

  1. Chocoholiczka pisze:

    Piękne ciacho! :) Ja też robię właśnie bananowe, a raczej czekoladowo-bananowe jak to u mnie;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  2. Jagienka pisze:

    super ciasto! chętnie bym ukradła kawałek do kawki ;-)

  3. gin pisze:

    Maślanych kremów też nie lubię, ale karpatką nie pogardzę ;) Twoje ciacho wygląda fantastycznie w tej polewie :)

  4. agnieszka pisze:

    przepraszam a na ile stopni nastawic piekarnik?

Leave a Reply



3 × = sześć