facebook

Sezon jagodowy się już rozpoczął. Moja propozycja na wykorzystanie jagód to muffinki z pyszną kuruszonką. Oczywiście można je zrobić z malinami zastępując nimi jagody :)

muffinki_z_jagodami_gotowe1

2 1/4 szkl mąki  /  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  / 1/2 łyżeczki sody  /  szczypta soli  /  1/2 szkl cukru  /  2 jajka  1 szkl jogurtu naturalnego  /  2 łyżek rozpuszczonego masła (ew. oleju)  /  1 szklanka jagód (mogą być mrożone)   kruszonka: 1/2 szkl mąki  /  2 łyżki masła  /  2 łyżki cukru

Kruszonka: wsypać mąkę do miski, dodać masło i cukier, wyrabiać palcami sypkie ciasto. Schłodzić.

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Jajka lekko ubić , następnie wmieszać jogurt i masło. Zrobić wgłębienie pośrodku suchych składników, wlać ubite jajka i wsypać owoce. Delikatnie wymieszać Wyłożyć ciasto do foremek na muffinki, posypać kruszonką. Piec ok. 25 min, aż ciasto wyrośnie, nabierze złotej barwy i sprężystości.

muffinki_z_jagodami_gotowe2

One Response so far.

  1. Uwielbiam muffiny, te wyglądają na pyszne!

Leave a Reply



× 9 = czterdzieści pięć