facebook

Takie oto danie obiadowe wymyśliłam w tamtym tygodniu. Łosoś gotowany na parze z sosem cytrynowym a do tego pyszny kuskus warzywny, bardzo przypominający tabuleh.  Kuskus nie przypadł za to mężowi (mówi, że to małe robaczki), ale mi bardzo posmakował z warzywkami.

losos_z_kuskusem_gotowe1

20-30 dag fileta z łososia  /  1 ząbek czosnku  /  sól i pieprz  sos cytrynowy: 1 łyżka masła  /  1 łyżka mąki  /  2/3 szkl. kremówki  /  sok z cytryny  /  sól i cukier  kuskus warzywny: 1 pomidor  /  1 ogórek  /  1 szkl kuskusu  /  natka pietruszki  / 1 łyżka soku z cytryny

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem. Gotować na parze, aż będzie gotowy (ok. 20 min).

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimną śmietanką, doprawić sos cukrem, solą i sokiem z cytryny. Miękką rybę polać sosem.

Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzątkiem 1 cm ponad jego powierzchnię, przykryć i odstawić na 10 min, przestudzić. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa, posiekaną natkę, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać samodzielnie jako sałatkę lub do dania obiadowego zamiast np. ziemniaków.

Categories: Dania rybne

3 Responses so far.

  1. Małgorzata pisze:

    Muszę spróbować. Tylko nigdy nie kupowałam łososia. Jaki najlepiej wybrać? I jak nie mam odpowiedniego urządzenia do gotowania na parze to czy mogę gotować tak jak parowce na ściereczce?

    • Kasia pisze:

      Polecam filet z łososia, w Biedronce nawet są pakowane porcje. Jasne, że na ścierce czy gazie też będzie :) para to para :) A obiadek taki jak najbardziej polecam.

Leave a Reply



9 + = siedemnaście