facebook

Bajgle to popularme na całym świecie drożdżowe pieczywo podobne do obwarzanków. Został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane kobietom po urodzeniu dziecka.

 

bajgle_gotowe1

3 2/3 szkl mąki  /  2 1/4 łyżeczki drożdży instant  /  1 łyżka cukru  1 1/2 łyżeczki soli  /  1 1/3 szkl ciepłej wody  /  mak lub/i sezam do posypania

Wymieszać w dużej misce mąkę, drożdże, cukier i sól. Przygotować pośrodku wgłębienie i wlać wystarczająco dużo wody, by wyrobić miękkie ciasto. Przełożyć je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i wyrabiać ok. 10 min, aż powstanie gładka masa. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, aż podwoi objętość.Po tym czasie ponownie wyrobić, podzielić na 8 porcji. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm i najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy – to dwoma palcami ( ja się zapomniałam i z części zrobiłam wałeczki, które łączyłam w kółko i podczas pieczenia się rozkleiły). Przykryć i odstawić na 20 min.
Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
Garnek z wodą i łyżką cukru doprowadzić do wrzenia, wkładać bajgle do wody porcjami i gotować po ok. 1-2 min z każdej strony. Wyjmować bajgle i maczać jedną stroną w maku lub sezamie. Następnie przełożyć na blachę i piec w rozgrzanym piekarniku 2-25 min, aż nabiorą brązowozłotej barwy. Ostudzić

bajgle_gotowe2

bajgle_gotowe3

Categories: Bułki, Małopolska

2 Responses so far.

  1. Łucja pisze:

    Prawda że pyszne :) ? Dołącz z nimi do akcji „Na zakwasie i na drożdżach, pomóż tworzyć lipcową listę wypieków :) Szczegóły u mnie!

  2. Łucja pisze:

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji :) Czekam na kolejne propozycje wypieków ;)

Leave a Reply



6 × trzy =