facebook

Jestem ciekawa czy kto robi w domu takie lub podobne paluszki? :) Rewelacyjna sprawa, super do pochrupania wśród znajomych lub na piknik.

 

12 dag mąki  /  12 dag startego ementalera  /  6 łyżek kwaśnej śmietany  /  6 dag masła  /  1 jajko do smarowania  /  ewent. masło do blachy  /  sól, słodka papryka

Mąkę posiekać z masłem, serem i śmietaną. Wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, pokroić w paski szerokości 1 cm i długości 12 cm. Każdy pasek skręcić w spiralę, ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą i papryką. Piec 10 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.

Czas wykonania: 1 godz. 15 min

Categories: Przekąski

3 Responses so far.

  1. Dzikowiec pisze:

    Świetne! Ja robię takie z ciasta francuskiego :)

  2. Robię takie krakersiki. Posypuję mocno papryka ostrą i ziołami. Są cudownie pyszne!

Leave a Reply



9 × = czterdzieści pięć