facebook

… z kawałkami czekolady :) Chyba nic nie muszę więcej dodawać…

muffinki_czekoladowe_gotowe1

23 dag mąki  3 łyżki kakao  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1/2 łyżeczki sody  /  100 g gorzkiej czekolady  2 jajka  /  290 g kwaśnej śmietany  /  140 g cukru  /  80 ml oleju

W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę, cukier, szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, śmietanę i olej. Połączyć zawartość naczyń, mieszać do połączenia składników.Dodać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Rozłożyć do foremek na muffinki i piec w 190 st. C przez ok 25 min.

muffinki_czekoladowe_gotowe2

3 Responses so far.

  1. Pyszne musiały być te muffinki!!

  2. Ela Dymart pisze:

    Muffinki, czyli małe babeczki „na raz”, są bardzo podzielne 
    Mogą być z niespodzianką w środku (owoce, konfitura, czekolada…) albo „na konkretnie”.
    Ciasto bardzo popularne w wielu krajach. Szczególnie Półwyspu Iberyjskiego. Z espresso tworzą udany duet.
    Przepis z bloga jest bardzo dobry. Ciasto delikatne i puszyste.
    Zamiast śmietany użyłam jogurtu. Dołożyłam po kawałku jabłka, a zamiast czekolady małe czekoladowe „guziczki”. No i polukrowałam 

  3. Kasia pisze:

    Rozkosz dla podniebienia :) Pięknie wyglądają i super smakują :)

Leave a Reply



× dwa = 6