facebook

Po prawie tygodniu deszczu, nadeszły znowu upalne dni :) W takie dni na stole przyjemnie zawita chłodnik z młodych warzyw, w tym przypadku z botwinki.

chlodnik_z_botwinki_gotowe1

3-4 gruntowe ogórki  40 dag botwinki  /  pęczek szczypiorku  /  pęczek natki pietruszki  garstka koperku  /  1 l kefiru  2 ząbki czosnku  sok z cytryny  /  sól, pieprz, cukier

Obrane ogórki ścieramy , oprószamy solą, odstawiamy. Umytą i oczyszczoną botwinkę siekamy, zalewamy szklanką wody, lekko solimy i zakwaszamy kilkoma kroplami soku z cytryny, zagotowujemy i dusimy ok. 10 min. Następnie studzimy, osączamy, dodajemy do odciśniętych ogórków, dodajemy posiekaną zieleninę, przeciśniety czosnek i kefir, doprawiamy do smaku. Schładzamy min. 2 godz. Podawać z jajkiem na twardo lub/i z ziemniakami lub sam.  Jeśli chłodnik jest zbyt blady dodajemy wodę, w której gotowała się botwinka.

Categories: Zupy

3 Responses so far.

  1. Pyszna zupka, uwielbiam taka!!

  2. Ula Sobol na Facebook pisze:

    muszę jutro zrobić! Wygląda apetycznie

  3. Dominika Cegielska pisze:

    naprawde jest dobra:)

Leave a Reply



jeden + 3 =