facebook

Ostatnio jestem wielka fanką zarówno wegetariańskich kotlecików jak i powstających z nich burgerów. Do tych użyłam popularnego teraz bobu, na który sezon trwa! Polecam również Burgery z kalafiora czy Hamburgery z boczkiem. Gwarantuję, że te wegetariańskie posmakują też mięsożercom (i to bardzo!).

 

burger_z_bobu_gotowe1

Składniki na ok. 7-8 burgerów

50 dag bobu  /  20 dag ryżu  /  1/2 czerwonej cebuli  /  70 g sezamu podprażonego na patelni  3 łyżki bułki tartej  /  1-2 ząbki czosnku  /  2 łyżki sosu sojowego (ew. magi)  1/2 łyżeczki  oregano  szczypta chilli  /  sól i pieprz  dodatkowo: pomiodory  /  ogórki  /  cebula  /  sałata  /  bułki  majonez

Ryż zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie aż będzie miękki, następnie obieramy go.
Bób i ryż przekładamy do jednej miski, dodajemy resztę składników, zagniatamy rękami do uzyskania lepkiej masy. Formujemy małe kotlety i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 20 min. Podajemy w bułkach z dodatkami.Kotleciki można też usmażyć na patelni.
Smacznego!

 

Categories: Jarskie, Przekąski

One Response so far.

  1. Podoba mi się ten pomysł z bobem

Leave a Reply



sześć × = 54