facebook

Zapotrzebowanie na kiszone ogórki jest u mnie dość duże (lubię do kanapek, zupę ogórkową itd), a przeważnie słoiki z ogórkami brałam od mamy. Tym razem zrobiłam sama. W końcu to nie trudne…

ogorki_kiszone_gotowe1

2 kg ładnych ogórków gruntowych  /  na każdy słoik 900 ml: 2 łodygi kopru z baldachami i nasionami  2 ząbki czosnku  /  liść laurowy  / kawałek chrzanu  /  ew. liść wiśni lub czarnej porzeczki   zalewa: na 1 l wody czubata łyżka soli (najlepiej tej do przetworów)

Ogórki starannie umyć i osączyć (nie obcinać końców i nie nakłuwać). Koper umyć, czosnek obrać. Na dno słoików włożyć po 1 baldachu kopru, wlożyć ogórki dość ciasno, ale niezbyt pełno, włożyć czosnek, liść laurowy i drugi koper. Zagotować wodę z solą, przestudzić, ciepłą zalać wypełnione słoiki, zakręcić i wstawić po 2-3 dniach w chłodne miejsce.

Polecam również:

Categories: Domowy wyrób, Warzywne

10 komentarzy so far.

  1. Smakowisko napisał(a):

    Też w tym roku zrobiłam swoje pierwsze ogórki. Super sprawa. Pozdrawiam

  2. Henryk Kuśnierz na Facebook napisał(a):

    Kasienko slicznie to wyglada 🙂

  3. Agnieszka Jak na Facebook napisał(a):

    zwykle robiłam w 2 połowie sierpnia… ale w tym roku zdaje się wszyscy robią wcześniej…

  4. mario4015 napisał(a):

    uwielbiaam ! Teraz nie zasne, bo narobilyscie mi ochoty na ogorka kiszonego ! 😀

  5. creazy napisał(a):

    nie dokiszone … mniam

  6. Sylwucha514 napisał(a):

    kocham :3

  7. darunia284 napisał(a):

    tylko kiszone robię :*

Leave a Reply


Udowodnij, że jesteś człowiek i oblicz poniższe działanie *