facebook

Kolejne moje ogórkowe przetwory… A jeszcze mam w planach zrobić parę innych ogórkowych wariacji :)

ogorki_z_kurkuma_gotowe1

3-4 cienkich ogórków gruntowych  /  zalewa: 6 szkl wody  /  2 szkl octu 10 %  /  3 szkl cukru  2 płaskie łyżki soli  /  torebka kurkumy w proszku

Ogórki umyć, pokroić w plasterki grubości 1 cm (lub pionowo w ćwiartki) i przełożyć do wyparzonych słoików. Składniki zalewy (bez kurkumy) zagotować, lekko wystudzić, wymieszać z kurkumą i wlać do wypełnionych słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować 7-8 min w temp. 85 st. C. Wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem, wystudzić, nzowu odwrócić i wstawić w chłodne miejsce.

Polecam również:

Categories: Domowy wyrób, Warzywne

5 Responses so far.

  1. Ula pisze:

    Inny sposób na ogórki, ciekawa jest tylko czy dla smaku czy koloru ?

  2. Ciekawa jestem smaku tych ogórków, musisz opisać wrażenia smakowe po otwarciu pierwszego sałoiczka

  3. ineskaa3 pisze:

    przepis znam juz bardzo dawno mama je robila w domu , bardzo smacczne

  4. ineskaa3 pisze:

    ROBILAM WCZORAJ :)

Leave a Reply



− 2 = sześć