facebook

Sezon wiśniowy powoli zmierza ku końcowi. Lato jest super ze względu na taką ilość różnorodnych owoców, ale z drugiej strony ciężko je przerobić wszystkie i maksymalnie jak by się chciało, bo przecież ciężko codziennie piec ciasto owocowe i na obiad jeść owoce.. Dlatego apeluję o przedłużenie okresu owocowania, a najlepiej całego lata :) Tylko kto mnie wysłucha…?  Zapraszam na ciastka serowe z wiśniami.

koperty_z_wisniami_gotowe1

Składniki na ok. 10 szt.

15 dag białego sera  2 niepełne szklanki mąki  6 łyżek mleka  /  6 łyżek oleju  5 łyżek cukru  /  1 op. cukru waniliowego  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szkl. wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu jak i mrożone)  /  3 łyżki mleka  /  cukier puder do posypania

Ser, cukier, olej i mleko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połowę dodać do masy serowej, resztę wysypać na stolnicę/blat. Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek grubości 1/2 cm, wykroić kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu kłaść trochę wiśni. Skleić jak kopertę, smarując wierzch mlekiem. Piec ok. 20 min w temp. 190 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

One Response so far.

  1. Joanna Winiecka na Facebook pisze:

    to jest po prostu hit, u mnie znikają błyskawicznie :)

Leave a Reply



+ dwa = 6