facebook

Dość stary, ale popularny przepis.

Rolada waflowa - tjż,

30 dag pokruszonych herbatników   /  2 łyżki kakao  1/2 szkl cukru  łyżka masła    masa kokosowa:    1/2 kostki margaryny  1/2 szkl cukru pudru  /  10 dag kokosu  /  1 wafel

Rozdrobnione ciastka wymieszać z kakao, odstawić. Zagotować w rondelku 1/2 szkl wody z cukrem i masłem, mieszać, aż się rozpuści. Lekko przestudzić, zalać pokruszone ciastka, wymieszać i odstawić

Masa kokosowa: margarynę utrzeć na puszysty krem z cukrem pudrem, dodać kokos, wymieszać dokładnie.

Masę kakaową wyłożyć na waflu, rozsmarować. Posmarować masą kokosową, zwinąć roladę, całość zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.

Categories: Bez pieczenia

One Response so far.

  1. szerpa pisze:

    Faktycznie stary przepis, ale pyyyszny i efektowny. Nieraz tę roladę robiłam i ludzie się dziwili, jak ja zwinęłam te wafle… Tylko ja mam odrobinkę inny przepis – kokos zagotowuję z mlekiem i cukrem, żeby wiórki zmiękły i dopiero mieszam z masłem, na waflu rozsmarowuję masę kakaową na gorąco (dzięki temu wafle miękną i łatwiej je zwinąć), na to drugi wafel, docisnąć i masa kokosowa, na jeden brzeg pasek czerwonej galaretki i zwijamy wokół niego roladę.
    Pozdrawiam :)

Leave a Reply



− cztery = 3