facebook

Kto z nas nie zna brownie? Chyba nie ma takiej osoby… Brownie to klasyka. Ale nawet klasyczne rzeczy można przecież unowocześnić jakimś dodatkiem :) Skorzystałam z tego przepisu.

 

200 g masła  100 g czekolady gorzkiej  /  100 g mielonych orzechów włoskich  /  2 batony lion  /  4 jaja  /  łyżeczka olejku waniliowego  /  łyżka kakao  /  150 g mąki  /  szczypta soli  /  200 g cukru

1. Masło i czekoladę topimy w rondelku na małym ogniu. Mieszamy dokładnie i dodajemy kakao.

2. Do masy dodajemy cukier i ponownie mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Ściągamy z ognia i lekko ochładzamy.

3. Jaja ubijamy z olejkiem waniliowym, dodajemy mąkę i mielone orzechy. Doprawiamy lekko solą.

4. Mieszamy dokładnie po czym łączymy z czekoladową masą.

5. Wylewamy do kwadratowej formy.

6. Liona kroimy na małe plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Dodatkowo całość pokrywamy posypką cukrową.

Pieczemy 30 min w 180C.  Gotowe kroimy w kwadraciki.

 

Categories: Ciasta, Desery

2 Responses so far.

  1. Bardzo fajny pomysł. Musiało być pyszne. ;) Pozdrawiam!

  2. gin pisze:

    Tak jeszcze brownie nie urozmaicałam. Fajny pomysł :)

Leave a Reply



+ sześć = 9