facebook

Bardzo łatwa do przygotowania i smaczna przekąska.  Po samym gotowanym bobie, najprostsza bobowa potrawa. Z pewnością danie to jest dobrze znane, więc przepis mało oryginalny, ale w ramach urozmaicenia…

bob_z_boczkiem_gotowe1

0,5 kg bobu  15 dag boczku

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Bób gotuję około 20 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. W tym czasie na suchej patelni smażę pokrojony w drobną kostkę boczek. Wysmażam długo, tak by wytopiła się większość tłuszczu. Ugotowany bób  wymieszać z boczkiem i gotowe. Bób powinien być obrany, ale my wszmaliśmy cały, jak kto woli :)

Categories: Przekąski

6 Responses so far.

  1. Małgorzata pisze:

    jak dla mnie najlepszy ze śmietaną :)

  2. Nenecha pisze:

    Moje swojskie smaki! :D
    Ale ten bób przed połączeniem z boczkiem to chyba trzeba obrać z łupinki jeszcze, co? ^^”
    Pozdrawiam!
    N.

Leave a Reply



sześć − = 5