facebook

Ratatuj to jarska potrawa z rejonu Prowansji (południowo-wschodnia Francja). Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach uduszonych we własnym sosie. Podobne to polskiego leczo z cukinii.

ratatouillle_gotowe1

2 cukinie  2 bakłażany  /  3 kolorowe papryki  /  2 cebule  /  3 duże pomidory  /  5 ząbków czosnku  /  6 łyżek oliwy z oliwek  /  1 pęczek tymianku  /  sól, pieprz

Cebulę obrać i drobno pokroić. Cukinie i bakłażany umyć i pokroić w półplastry lub nawet ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie na oliwie przesmażyć cebulę, dodać paprykę, następnie cukinię, a na końcu bakłażany. Smażyć, mieszając, przez ok. 5 min. Następnie dodać czosnek i pomidory. Dorzucić listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez jakieś 30 min. Podawać posypane parmezanem ze świeżą bagietką.

Przepis pochodzi z książki Kuchenne rewolucje Magdy Gessler

3 Responses so far.

Leave a Reply



dziewięć × = 81