facebook

Pomysł na ten obiad wpadł mi przeglądając książkę Kuchnia włoska, tylko tam był przepis na Naleśniki ze szpinakiem i ricottą. A że miałam w domu napoczętą fetę zrobiłam właśnie z nią wiedząc, że szpinak i feta to super połączenie.

nalesniki_ze_szpinakiem_i_feta_gotowe1

naleśniki: 250 ml mleka  /  3 jajka  /  120 g mąki  /  20 g roztopionego masła  /  sól   farsz: pęczek lub torebka świeżego szpinaku lub torebka mrożonego  /  150 g sera feta  1-2 ząbki czosnku  /  łyżka masła  /  gałka muszkatołowa dodatkowo: parmezan lub ser żółty do posypania

1. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól, stopione masło. Składniki mieszamy trzepaczką rozrzedzając mlekiem. Odstawiamy na godzinę.

2. Na patelni roztapiamy masło z ząbkiem czosnku przeciętym na pół. Dodajemy szpinak i na średnim ogniu chwilkę smażymy. Dodajemy ser feta, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Posypujemy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

3. Na maśle smażymy dość cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę farszu i ściśle go zwijamy. Każdy naleśnik kroimy na 4 części.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy na nim kawałki naleśników. Posypujemy je parmezanem lub zwykłym żółtym serem. Zapiekamy 10 min w temp. 200 st. C.

nalesniki_ze_szpinakiem_i_feta_gotowe2

Categories: Jarskie, Kuchnia włoska

2 Responses so far.

  1. Dominika Cegielska pisze:

    Dzisiaj je robiłam i są pycha:) Warto zrobic do nich sos beszamelowy

  2. Dominika Cegielska pisze:

    Przepyszne!!:)

Leave a Reply



× cztery = 24