facebook

Miałam ochotę na coś czekoladowego i coś z wiśniami, bo sezon na nie krótki. Połączyłam te obie sprawy i wyszły pyszności! Ciasto jest trochę mokre, wilgotne, nie jest też puszyste tylko bardziej ciężkie. Mi taka konsystencja bardzo odpowiada. Ciasto jest intensywnie czekoladowe z wyczuwalnym słodko-kwaśnym smakiem wiśni.

Ciasto_czekoladowe_z_wisniami_gotowe1

250 g mąki pszennej  9 łyżek kakao  1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  100-150 g cukru    / 2 jajka  1/2 szkl. maślanki  /  ew. 1 łyżka brandy lub likieru czekoladowego (dałam wiśniówkę)  240 ml wody  /  125 g masła  /  szczypta soli  35-40 dag wiśni bez pestek

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką i brandy. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i podgrzać prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników stale mieszając. Następnie dodać jajka z maślanką i starannie wymieszać. Wiśnie rozłożyć je na dnie formy i zalać ciastem (Ja wiśnie dodałam do ciasta i wymieszałam razem). Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-35 minut.

Ciasto_czekoladowe_z_wisniami_gotowe2

Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. gin pisze:

    Mniam, wygląda pysznie :)

  2. Szczecinianka49 pisze:

    Uwielbiam ciasta z owocami <3

Leave a Reply



× trzy = 21