facebook

Lubię takie mączne dania na słodko. Racuszki można zjeść na śniadanie czy lekki obiad. Wskazane jest polać je syropem klonowym, ale ja nie miałam i polałam syropem z agawy, ale z miodem czy dżemem też bądą pyszne.

racuchy_z_jablkami_gotowe1

1 2/3 szkl mąki  /  2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1/2-1/4 szkl cukru  /  1 łyżeczka cynamonu  /  1 jajko  1 szkl mleka  2 jabłka  /  1 łyżeczka masła

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do niego mleko i wbić jajko. Delikatnie wymieszać, na końcu dodać starte jabłka. Smażyć na patelni wlawając małe porcje ciasta po ok. 1 min z każdej strony. Gotowe powinnny mieć złocistobrązowy kolor. Podawać polane syropem klonowym czy innym słodzidłem.

racuchy_z_jablkami_gotowe2

4 Responses so far.

  1. Szczecinianka49 pisze:

    Pyszności : ]

  2. Lubię takie!! Świetne zdjęcie

  3. beata19960 pisze:

    pyszne! tylko ja zrobiłam bez cynamonu :P ale genialne. <3

Leave a Reply



× trzy = 21