facebook

Makaron ten można spokojnie zastąpić makaronem spaghetti. Danie, chociaż dziwne może się wydawać z buraczkami, naprawdę jest pyszne.

 

250g  makaronu spaghetti  1 filet z kurczaka ok.300g  1 duży burak czerwony  1 czerwona papryka  1 duża marchew  2 średnie cebule  1 mała papryczka pikantna  5 ząbków czosnku  1 por (biała część)  100 g masła  200 ml śmietany 18%  500 ml wywaru lub wody  1 łyżka koncentratu pomidorowego  koperek  sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente ok. 7 min w lekko osolonej wodzie. Przecedzamy przez sito. Warzywa obieramy ,kroimy w większe zapałki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy połowę masła.Wrzucamy cebulę, podsmażamy,dodajemy buraki, marchew dalej podsmażamy na średnim ogniu ok.10min często mieszając.Zalewamy bulionem,dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy do miękkości pod przykryciem. W tym czasie kroimy fileta w kostkę.Por czyścimy, cieniutko kroimy.

Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę masła podsmażamy na rumiano filet z kurczaka,wrzucamy posiekany czosnek i pikantną paprykę, por, koncentrat pomidorowy. Całość smażymy ok 5 min. Mieszając doprawiamy solą,pieprzem, dodajemy do warzyw, wlewamy śmietanę, dodajemy makaron.Całość mieszamy, sprawdzamy smak. Makaron dzielimy na porcje,posypujemy posiekanym koperkiem.

 

Leave a Reply



× 2 = sześć