facebook

Hreczanyki to nic innego jak mielone z kaszą gryczaną w proporcji 1:1. Jest to tradycyjny przepis kuchni podkarpackiej. Pomimo, że tu mieszkam i stad pochodzę, nie słyszałam o nich, ale je zrobiłam i wiem, że są warte polecenia! Do ich podania polecam jakiś sos. Ja zrobiłam jak zalecane; ze śmietany, czosnku i koperku.

hreczanyki_gotowe1

0,5 kg kaszy gryczanej  /  0,5 kg mięsa mielonego  /  3-4 jajka  /  3 ząbki czosnku  1 łyżeczka soli  /  1 łyżeczka pieprzu

Kaszę ugotować, zmieszać rękoma z mięsem, dodać jajka, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dobrze wyrobić. Ciasto dość ciężko na początku mi się formowało to z trzech zrobiło mi się 4  jajka. Formować kolteciki jak na mielone, smażyć z obu stron na oleju. Podałam z sosem: śmietana+czosnek+koperek.

hreczanyki_gotowe2

Leave a Reply



× 2 = czternaście