facebook

Proste, skromnie wyglądające a smaczne danie. Makaron można podać niezapieczony (klejący się i jedwabisty), albo przed podaniem zapiec go, aby stał się na wierzchu chrupiący i złocisty.

 

1/2 kalafiora
200 g sera cheddar
100 g sera parmezan
pęczek natki pietruszki
300 g drobnego makaronu
200 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany

 

Kalafiora pociąć na małe różyczki. Cheddar i parmezan zetrzeć do dużej żaroodpornej miski. Natkę drobno posiekać.

Zagotować osoloną wodę z dużym garnku. Wrzucić makaron i kalafiora i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Na garnku umieścić miskę z serami, po czym dodać do nich śmietanę. Od czasu do czasu ostrożnie mieszać, aż z serów powstanie gładka masa. Dodać natkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Ostrożnie zdjąć miskę i odstawić na bok. Odcedzić makaron zostawiając odrobinę wody z gotowania. Wrzucić makaron z powrotem do garnka, dodać roztopione sery i wymieszać. Całość powinna mieć gładką konsystencję, jeśli jest zbyt gęste, należy dodać pozostawioną wodę. Danie można od razu podać, albo zapiec.

3-4 porcje

 

Leave a Reply



× 1 = dziewięć