facebook

Pierwszym skojarzeniem z kuchnią śląską będą zapewne kluski śląskie. Są to kluski przygotowane z gotowanych, rozgniecionych/zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowane w lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem w środku. Wgłębienie w klusce pełni oprócz funkcji dekoracyjnej rolę pojemnika, w którym zatrzymuje się podany z potrawą sos. Zastępują ziemniaki do drugiego dania (np. do mięsa czy gulaszu), ale występują też jako podstawowe danie okraszone stopioną słoniną. Mi, chociaż jestem z podkarpacia, są one znane od dzieciństwa i myślę, że chyba każdemu. To jedno z najbardziej popularnych potraw regionalnych znanych chyba w całej Polsce.

kluski_slaskie_gotowe1

1 kg ziemniaków  mąka ziemniaczana  /  1 jajko (opcjonalnie)  /  sól

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, ciepłe przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia. Ugniatamy je w misce lub na blacie roboczym. Masę dzielimy na 4 równe części (lepię dużą kulę z ziemniaków i przecinam nożem na krzyż), jedną ćwiartkę wyjmujemy. W puste miejsce wsypujemy na równo mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożone ziemniaki i ew. dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto. W szerokim garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku. Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną.

kluski_slaskie_gotowe2

Przepis wg Magdy Gessler z książki Smaczna Polska.

Categories: Dania mączne, Jarskie, Śląsk

2 Responses so far.

  1. Alicja pisze:

    Ostatnio trochę eksperymentowałam z kluskami śląskimi i wyszło na to że doskonale nadają się do zapiekania w piekarniku w sosie śmietanowo-koperkowym. Polecam spróbować :)

  2. Ela Dymart pisze:

    Nigdy nie robiłam tych klusek śląskich z żółtkiem. Teraz wypróbowałam i uważam, że się ten przepis sprawdza.
    Resztę robię tak samo. Kluski są mięciutkie i pyszne.

Leave a Reply



× siedem = 14