facebook

Ulubiony, najlepszy. Cukinia podbiła moje podniebienie i wszystko co cukiniowe jest pyszne!

 

bigos_z_cukinii_gotowe14 średnie cukinie  /  0,5 – 1  kg kiełbasy  /  0.5 kg cebuli  /  5 pomidorów  /  3 ząbki czosnku  /   olej do smażenia  /  3 łyżki ketchupu  /  ok. 5 łyżek wody  sól i pieprz

Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, posolić (cukinia puści sok i zmięknie, później odcedzić). Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju, wrzucić do rondla.
Oddzielnie na odrobinie oleju uprażyć cukinię, dodać wodę, musi lekko się rozgotować (tak około 20-25 minut). Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Dusić jeszcze około 10 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!

 

One Response so far.

  1. Ela Dymart pisze:

    Bigos z cukinii jest smaczny i lżejszy od tradycyjnego.
    Zrobiłam go według przepisu na blogu.
    Do smaku dodałam koperku i zaprawiłam mąką kukurydzianą, bo wyszedł mi za rzadki.
    Można go potraktować jako danie obiadowe lub na kolację.

Leave a Reply



6 + = siedem