facebook

Co tu dużo pisać..? Po prostu placki ziemniaczane. Może jeszcze tyle, że są wg Magdy Gessler, bo z książki Kuchenne rewolucje.

placki_ziemniaczane_gotowe1

1 kg ziemniaków  1 cebula  2 jajka  2-3 łyżki mąki pszennej  olej do smażenia  /  sól i pieprz

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (lub w robocie). Masę ziemniaczaną lekko odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (sok zachować). Ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką. Dodać pozostałą na dnie soku skrobię ziemniaczaną, doprawić. Na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć cienkie placki na złoty kolor.

 

Categories: Dania mączne, Jarskie

2 Responses so far.

  1. mopswkuchni pisze:

    Wyglądają doskonale. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

  2. mopswkuchni pisze:

    Wyglądają idealnie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji ;)

Leave a Reply



6 + = trzynaście