facebook

Kolejne ogórkowe wariacje…

ogórki curry_gotowe1

1 kg ogórków gruntowych    na każdy słoik 300 ml: liść selera  /  plaster cebuli   zalewa: 2 szklanki wody  /  szklanka octu jabłkowego  /  prawie 1/2 szkl cukru  łyżeczka curry  /  3/4 łyżki soli

Ogórki umyć, pokroić albo w plasterki, albo wzdłuż na ćwiartki, ułożyć dość ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po liściu selera i plastrze cebuli. Składniki zalewy zagotować, gorącą wlać do wypełnionych słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować 10 min w temp. 85 st. C. Wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem, wystudzić i wstawić w chłodne miejsce.

Polecam również:

Categories: Warzywne

Leave a Reply



siedem + 5 =