facebook

Suszone pomidory w sklepie są dość drogie – najtaniej to chyba 5 zł z groszami. Stwierdziłam, że robiąc samemu w domu wyjdą taniej. Pewnie i tak, gdybym trafiła w te upały co były i suszyłabym je na tarasie. A ja zaczęłam suszyć pomidory równo z nadejściem deszczów… I tak, kupiłam kilogram pomidorów, suszyłam w piekarniku ok. 4 godz i wyszła mi taka ilość jak widać na zdjeciu :) Szału nie ma, ale nie mówię nie na przyszły rok. Tylko muszę w upały „wycelować” z suszeniem :) Jednak te są domowe, własnoręcznie zrobione i to jest fajne :)

suszone_pomidory_gotowe1

pomidory podłużne  oliwa lub olej  /  czosnek  /  bazylia  /  oregano  /  sól  

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki, wyjąć łyżeczką gniazda nasienne, oprószyć solą, ułożyć na ruszcie, oprószyć solą, wstawić do piekarnika. Suszyć w temp. 70 st. C z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach, kilka godzin ( u mnie 4), aż będą pozbawione soku, ale nie za suche. Do dużej misku wlać olej, dodać zioła i sól. Pomidory układamy w słoiku, dodajemy obrany czosnek (1-2 ząbki) i zalewamy olejem z ziołami. Pasteryzujemy 15-20 min w temp. 85 st. C. Zostawić w garnku do wystygniecia. Można też pomidory w słoiku zalać gorącym olejem z ziołami. Wtedy już nie pasteryzujemy, tylko zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem.

suszone_pomidory_gotowe2

Warzywa psiankowate 2014

Categories: Domowy wyrób, Warzywne

One Response so far.

  1. mopswkuchni pisze:

    Muszę zrobić kilka słoiczków, mam nadzieję, że jeszcze zdążę ;)

Leave a Reply



pięć × 1 =