facebook

Zdecydowałam dzisiaj dodać przepis na Placek włoski zachęcając Was do zrobienia go na niedzielę czy tak po prostu w tygodniu dla umilenia sobie dnia. Przepis ten chciałam dać w sobotę lub niedzielę, ale  jadę dziś na Śnieżka Czad Festiwal i będę festiwalować, a tym, którzy spędzają czas w domu polecam zrobić to ciasto. Jest proste, bez tłuszczu, za to z jabłkami i orzechami. Dawno temu mama go nam piekła (przepis wycięty ze starego Poradnika domowego), a teraz ja zrobiłam dla przypomnienia.

placek_wloski_gotowe1

7 średnich jabłek lub 6 większych  /  3/4 szkl cukru  2 szkl mąki  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  1 łyżeczka sody  /  3 jajka  szczypta soli  / 3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich   /  1/4 szkl ew. innych bakalii

Jabłka pokroić w kostkę, dodać bakalie , zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na godzinę w chłodniejsze miejsce. Jajka roztrzepać z odrobiną soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do jabłek jajka, wymieszać, dodać mąkę i też dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 35 minut na mocno rumiany kolor.

placek_wloski_gotowe2

 

Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. wedelka pisze:

    Uwielbiam :) Często je robię. Czasami też zamieniam zwykłą mąkę na pełnoziarnistą :)

Leave a Reply



dziewięć × 7 =