facebook

To mój pierwszy pasztet z fasoli i do tego jeszcze czarnej.  Pasztet jest rewelacyjny! Dodatek koperku idealnie do niego pasuje. Kanapeczka z kawałkiem pasztetu i odrobiną majoneziku to niebo w gębie!

 

pasztet_z_czarnej_fasoli_gotowe1

200 g czarnej fasoli  1 łyżka suszonego cząbru ogrodowego  /  100 ml oleju  /  pęczek pietruszki lub pietruszki i koperku  4 łyżki płatków owsianych  4 łyżki płatków z kaszy jaglanej lub kolejna porcja płatków owsianych  /  4 cebule  sól, pieprz

1. Fasole wsypaś do garnka, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia. Rano dodać cząber i gotować przez 45 minut do czasu aż fasola stanie się miękka. Odcedzić fasolę, ale zostawić 1 szklankę płynu z gotowania.
2. Cebule obrać, pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na 1 łyżce oleju.
3. Płatki owsiane oraz płatki jaglane zemleć w młynku do kawy.
4. Fasolę rozdrobnić w malakserze. Dodać pietruszkę i koper i mielić jeszcze kilka sekund.
5. W misce wymieszać rozdrobnioną fasolę z pietruszką oraz płatki, podsmażoną cebulę, olej sól i czarny pieprz do smaku. Jeśli masa jest bardzo gęsta rozrzedzić ją wodą z fasoli. Pasztet powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
6. Niedużą foremkę keksową posmarować olejem i wysypać mąka. Przekłożyć pasztet do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut.
7. Podawać pokrojony w plastry po wystudzeniu.

 

Źródło: Olga Smile
Categories: Domowy wyrób, Pasty

Leave a Reply



2 + osiem =