facebook

Nowy dla mnie, nietypowy troszkę przepis na szarlotkę, bo ciasto jest z dodatkiem białego sera a bez jajek. Przez co jest delikatne, kruchutkie i rozpływa się w ustach, podobnie jak rozpieczone jabłka. Naprawdę polecam! Jest tak niepozorne a tak smaczne…

 

szarlotka_gotowe1

Ciasto:  2,5 szklanki mąki  250 g masła   /  200 g waniliowego serka homogenizowanego  /  2/3 szklanki cukru pudru  /  2 opakowania cukru wanilinowego  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo 8 dużych, słodkich jabłek    /   cynamon  /  cukier puder 

 

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części.

Blachę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy. Na cieście układamy jabłka i oprószamy je cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Ciasto miejscami nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego :)

szarlotka_gotowe2

Źródło: Gotuję, bo lubię

Jeśli się skusicie napiszcie czy Wam smakowało :)

Categories: Ciasta

7 Responses so far.

  1. gin pisze:

    Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    • Kasia pisze:

      No właśnie trochę niepozornie wygląda… Tym bardziej że zrobiłam zdjęcie najcieńszej warstwie nadzienia :( Ale jest baardzo dobra także polecam! :)

  2. Magda z Facebooka pisze:

    Właśnie się piecze. Ostatnio jak dodałas ten przepis to spodobał mnie się i postanowiłam go wypróbować…niebawem się sama przekonam jak smakuje :)

  3. Kasia pisze:

    Uwielbiam szarlotki, ta to po prostu „niebo w gębie” :)

  4. Kasia pisze:

    Pięknie wygląda, apetycznie pachnie i smakuje wybornie :)

Leave a Reply



dziewięć + = 15