facebook

Nie ma to jak własny chlebek … Bez porównania… Chociaż mam automat do chleba jakoś wolę go ręcznie robić. Ani żadnym robotem. Muszę „czuć go” :) A Wy jak robicie chleb? Też rękoma czy pomagacie sobie robotami?

 

 

Składniki na 2 keksówki:

1 kg mąki pszennej  /  3 garście otrębów pszennych 10 dag drożdży  /  3 łyżeczki kminku  /   1 1/2 łyżeczki soli  ew. trochę siemienia lnianego lub sezamu

Mąkę, otręby, kminek, sól i ew. sezam lub siemię wymieszać w misce, ustawić na garnku z ciepłą wodą, by składniki się ogrzały. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości wody, wymieszać tę zawiesinę z litrem przegotowanej ciepłej wody, wlać do ogrzanych suchych produktów, wszystko bardzo starannie wymieszać i wyrobić drewnianą łyżką.  Dwie długie wąskie blaszki wysmarowane masłem i posypane otrębami lub bułką tartą napełnić ciastem (do połowy wysokości), odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (na termoobiegu będzie szybciej).

Przygotowanie: 150 min

Categories: Chleb drożdżowy

Leave a Reply



osiem − 5 =