facebook

Propozycja na lekkie letnio-jesienne danie obiadowe. Jakież kolorowe i smaczne…

makaron_z_baklazanem_gotowe1

20 dag makaronu spaghetti (lub inny)  /  1 bakłażan  /  1 cebula  2 ząbki czosnku  /  2-3 pomidory  /  1/2 papryczki chili  bazylia  /  ser parmezan  /  oliwa

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy zachowując trochę wody.

Bakłażana kroimy w centymetrową kostkę i smażymy do miękkości na oliwie w dużym rondlu (ok. 10 min). Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną papryczkę. Jeśli sos zanadto odparuje, dodajemy nieco wody z makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wkładamu do rondla z sosem i mieszamy, aż wchłonie cały sos. odajemu posypany serem i listkemi bazylii.

 

One Response so far.

  1. mopswkuchni pisze:

    Wspaniała pasta! Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

Leave a Reply



7 + = osiem