facebook

Przepis kuchni podkarpackiej, dokładnie z okolic Beskidu Dukielskiego, który zaczerpnęłam z książki „Jadło przepisy kulinarne pograniczna polsko-słowackiego”, którą to dostałam od Stowarzyszenia Pro Carpathia. Jak byłam mała mama robiła nam czasem takie placuszki z kwaśnego mleka, ale chyba bez jabłek, tak na deser jak nie było nic słodkiego w domu.

racuchy_na_kwasnym_gotowe1

0,5 l kwaśnego mleka  30 dag mąki  /  1 jajko  2 łyżki cukru  szczypta soli  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cukru waniliowego  0,5 kg jabłek  / cukier puder do posypania  /  olej do smażenia

W misce mleko połączyć z jajkiem, cukrami, solą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasrto o gęstości śmietany. Przed smażeniem dodać jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz i formować małe racuszki. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

2 Responses so far.

  1. Ela Dymart pisze:

    RACUCHY NA KWAŚNYM MLEKU Z JABŁKAMI zrobiłam zgodnie z opisem na blogu. I koniecznie na kwaśnym mleku. Są wyśmienite ! Rozpływają się w ustach. Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach.

  2. Małgosia Barbarowicz pisze:

    Najlepsze jakie jedliśmy! Rodzina zachwycona :) :) :)

Leave a Reply



pięć × 4 =