facebook

Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami, marynowane czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Prosty i chyba dość popularny obiad.

 

pieczone_udka_z_ziemniakami_gotowe1

Składniki na 4 porcje:

4 udka z kurczaka  1kg ziemniaków  /  1 czerwona cebula  /  80ml oleju roślinnego np. rzepakowego  /  5 ząbków czosnku  1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku  /  2 łyżeczki soli  /  ½ łyżeczki pieprzu czarnego  /  sok wyciśnięty z połowy cytryny  /  3 gałązki świeżego rozmarynu

Udka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Dodać do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 min. do lodówki.

W tym czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub mniejsze części z zależności od wielkości ziemniaków. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać. Kolejno przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5godz. w temperaturze 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić. Podawać z surówką/sałatką.

Źródło: domowe-gotowanie

Leave a Reply



3 − trzy =