facebook

Papryka z nadzieniem „gołąbkowym” przypadła mi do gustu. Bo gołąbki lubię baaardzo. Podałam je z sosem pomidorowym. Polecam użycie (i w ogóle używanie) ryży brązowego, naturalnego., gdyż nie jest tak oczyszczony jak tradycyjny biały ryż i ma o wiele więcej wartości odżywczych

papryka_faszerowana_miesem_mie_gotowe1

ok. 6 papryk podobnej wielkości   /  2 średnie cebule  3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek  /  400 g mielonego mięsa wieprzowego (u  mnie karkówka)  /  2 łyżki bułki tartej  /  100 g białego ryżu   /  pół pęczka natki  /   pietruszki  sól, pieprz   /  oliwa z oliwek

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną wodą. Mięso mielimy wraz z cebulą i ząbkami czosnku (jeśli mięso zmielono nam w sklepie, ząbki czosnku wyciskamy, a cebule drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników.  Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy papryki przygotowaną masą mięsno-ryżową i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy „czapeczkami” z odkrojonej części i spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub pomidorowym

Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem.

Źródło: Poezja smaku

 

Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :) zapraszam również na mój Fanpage

Leave a Reply



9 − = cztery